W wielu przyprawach pochodzenia arabskiego przeważnie odnajdziemy: słodki cynamon, aromatyczną gałkę muszkatołową, czy rozgrzewający, gorący imbir.
Natomiast intensywności smaku zawsze nadają goździki, ziele angielskie lub nasiona wiśni wonnej oraz czarny pieprz. Można ją samodzielnie sporządzić w warunkach domowych. Potrzeba i wystarczy na to tylko około 10- 15 min przygotowywania.
Cele używania oraz zastosowanie przypraw 7 libańskich smaków świata
Przyprawa 7 smaków m.in. jest wykorzystywana do doprawiania/ przyprawiania praktycznie każdego rodzaju mięsa. Szczególnie najlepiej w tej roli sprawdza się -jako element marynaty jagnięciny albo mięsa, typu baranina – w końcu (rodzaj mięsa, z którego słynie kuchnia arabska). Warto również wykorzystywać ją do bardziej popularnych potraw, występujących w naszym regionie mięs ze znanych oraz dostępnych nam mięs.
Są to odpowiednio mięsa tj.:
- wołowina,
- wieprzowina,
- drób,
- mięso z ryb (rybne),
Charakterystyk przyprawy
Przyprawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, połączonym razem z własnym intensywnym aromatem. Zatem doskonale/ idealnie nadaję się w roli dodatku do pieczonych oraz grillowanych mięs albo warzyw. Dla znanej i typowej kuchni Libanu -mieszanki przypraw mają niezwykłą aromatycznie ostrą cechę. Dająca charakterystycznie poznać się ludzkim kubkom smakowym, w postaci intensywnego, ostrego w smaku i zapachu. Z tego względu należy ją niezwykle ostrożnie dodawać do potraw. Kluczem sukcesu jest jej jednocześnie zrozumienie sensu- arabskiej kuchennej natury, aury przypraw i podawanych dodatków. Między innymi jest to znakomite połączenie słodkich i pikantnych smaków (wariantów smakowych) w jeden, w jej strukturach składników produktowych. Połączenie ujęte w znakomitą mieszankę- z wyśmienitym tradycyjnym -końcowym efektem kulinarnym w tle.
Skład przyprawy, co ona zawiera w sobie?
Przyprawa 7 smaków zawiera popularne składniki tj.:
- 1 łyżka nasion kozieradki,
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej,
- 3/4 łyżki goździków,
- 3/4 łyżki imbiru mielonego,
- 3/4 łyżki pieprzu w ziarnach,
- 3/4 łyżki cynamonu mielonego,
Przyprawa libańska 7 smaków świata, zrób ją samemu w domu
W moździerzu należy zacząć najpierw na samym początku, od ucierania kozieradkę, potem należy dodać ziele angielskie i kolejno -goździki oraz pieprz. Przy czym trzeba pamiętać o dodaniu: cynamonu, imbiru albo gałki muszkatołowej. Na samym końcu całość potrzeba bardzo dokładnie wymieszać. Później pozostaje już tylko przesypanie przyprawy do słoiczka lub przygotowanego wcześniej już pojemnika.
Jeżeli nasze potrawy mają być bardziej -ostrzejsze lub mają mieć pikantniejszy posmak, wówczas do marynaty złożonej z przyprawy można dodać czerwoną, ostrą paprykę (chili). Chili doskonale wkomponowuję się perfekcyjnie z resztą składników w przyprawie. Natomiast czas jej przygotowania wynosi zaledwie: od 10 do 15 minut pracy. Arabska, blisko-wschodnia kuchnia jest obdarzona licznymi przyprawami. Z racji tego, warto ją wypróbować jej przysmaków w domu, aby skosztować jej bogactwa. Tego niepowtarzalnego i zawsze prawdziwego korzennego arabskiego smaku oraz wyrazistego aromatu.
Pozostaje już tylko życzyć Wszystkim- Smacznego, TASTE!
Najnowsze komentarze