Jedno z najzdrowszych owoców świata
Skutecznie obniża cholesterol, reguluje zbyt wysokie ciśnienie, a ponadto jest źródłem witaminy K i E oraz kwasu foliowego,magnezu i potasu. Nie bez powodu wobec tego kiwi uchodzi za jedno z najzdrowszych owoców na naszej planecie. Wiele pań regularnie korzysta z jego dobrodziejstw również ze względu na spowalnianie procesów starzenia. Poza niezwykłymi zdrowotnymi właściwościami kiwi jest też po prostu pysznym owocem, które często gości na naszych stołach jako dodatek do orzeźwiających deserów lub kwaśny element przełamujący słodycz ciast. Ten specyficzny kwaskowaty owoc doskonale sprawdza się także w nieco innej materii.
Orzeźwiające wino
Wino z kiwi to iście orzeźwiający napój, który doskonale sprawdzi się w trakcie upalnych dni. Jego przygotowanie nie odbiega od standardowych procedur produkowania win owocowych. Warto również wiedzieć, że w Nowej Zelandii i Australii wino z kiwi to dosyć powszechne zjawisko. Podobnie jak w niektórych częściach Azji. Przygotowanie wina należy zacząć od obrania owoców ze skórki, a następnie rozgniecenia ich w osobnym pojemniku. Po tej czynności należy zagotować odpowiednią ilość cukru i poczekać aż woda nieco się ostudzi. Do owoców trzeba dodać wskazaną w przepisie ilość taniny i kwasu, a następnie zalać przestudzoną wodą z cukrem. Do powstałej mieszanki należy dodać zaczyn drożdżowy i właściwie na tym lwia część pracy się kończy. Mikstura powinna fermentować przez jeden dzień. Po upływie tego czasu należy przefiltrować roztwór i wlać do przeznaczonego do tego baniaka i wymieszać go z resztą wody z cukrem. Po dodaniu pożywki będziemy mogli w spokoju obserwować proces fermentacji. Zaleca się, aby fermentacja nie trwała krócej niż sześć miesięcy. Nie jest to jednak reguła, której trzeba się kurczowo trzymać. Osoby mające już pewnego rodzaju wprawę w tworzeniu własnych win doskonale wiedzą, że pewne zasady są po to, aby je łamać. Wino będzie dobrze smakowało już po pięciu miesiącach.
Najnowsze komentarze