Tradycyjne owoce uprawiane na Maderze

Owoce to pożywne pokarmy, które są spożywane zazwyczaj jako dodatek do posiłków i stanowią surowiec do wielu produktów, takich jak soki, nektary, galaretki owocowe, dżemy, kompoty, sałatki, między innymi stanowiące podstawę zdrowego odżywiania.

W ostatnich dziesięcioleciach owoce zyskały uznanie na całym świecie, w związku z czym nabrały wielkiego znaczenia gospodarczego i społecznego dla niektórych krajów.
Zwłaszcza w kontekście produkcji w Autonomicznym Regionie Madery, spotkać się można z różnymi owocami, które różnią się prezentując szczególne cechy ze względu na pochodzenie i szczególny sposób produkcji. Owoce na Maderze wyróżniają się smakiem i wyglądem, zwłaszcza owoce śródziemnomorskie i tropikalne, gdyż na wyspie avantajar panuje łagodny klimat a zarazem tropikalny który sprzyja uprawie tych produktów. Które z owoców to te tradycyjnie uprawiane od dawna na Maderze?

Awokado

Awokado to jedna z wielu potraw, które Ameryka Środkowa zaoferowała światu i pochodzi z górnych i dolnych regionów Gwatemali, Antyli i Meksyku. Ze względu na swoje pochodzenie dobrze przystosowuje się do klimatów subtropikalnych.
W ten sposób została wprowadzona na Maderę w XVIII wieku jako drzewo ozdobne, ale jej owoce przez wiele lat były ignorowane na wyspie. Jednak był to również trzeci najczęściej eksportowany owoc na Maderze, następnie banan i kwas solny. Okres kwitnienia przypada na okres od października do grudnia.

Anona

Soursop, którego nazwa naukowa to Annona cherimola Mill, pochodzi z Peru i Kolumbii. Jest to drzewo owocowe uprawiane od czasów starożytnych w wielu miejscach na południowym wybrzeżu Madery.
Jest to owoc subtropikalny, egzotyczny, produkowany na Maderze, o charakterystycznym smaku i bardzo przyjemny, bardzo ceniony przez miejscową ludność i wszystkich odwiedzających wyspę.

Na Maderze istnieją dwie odmiany, łatwo rozpoznawalne po korze, Anona Lisa, bardziej ceniona, ponieważ skorupa jest cieńsza, z niewielką ilością nasion, miąższem owocowym i słodka, powszechna na suchych terenach. Druga to Anona Scaly, która jak sama nazwa wskazuje ma grubą skórkę, z wieloma łuskami, kremowy miąższ pełen nasion, nie tak słodki jak gładki, ale równie pyszny.

Banan

Banan to owoc bananowca, rośliny zielnej z rodziny Musaceae. Banan to roślina pochodząca z nizin wilgotnych tropików, szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej.
W XV i XVI wieku portugalscy koloniści zapoczątkowali system plantacji bananów na wyspach atlantyckich, Brazylii i na zachodnim wybrzeżu Afryki. Ale banany pozostawały przez długi czas, nieznane większości populacji europejskiej.
Banany to trzeci i pierwszy owocowy produkt spożywczy produkowany na Maderze na eksport i konsumpcję mieszkańców i możliwy do spotkania na wyspie przez cały rok.

 

Author: willa-parkowa.com.pl