Nasze ciało składa się z wielu różnych składników, ale do tego by funkcjonowało ono na odpowiednim poziomie, niezbędne jest białko. Dlatego też należy nieustannie dostarczać ten składnik odżywczy. Nie jest to zaskakujące, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że proteiny uczestniczą w różnych procesach zachodzących w naszym ciele. Zatem naturalnym postępowaniem w takiej sytuacji jest to, że szukamy produkty z wysoką zawartością białka. Zatem niniejszy tekst powinien być w pewnym sensie drogowskazem, w jakim kierunku powinny pójść nasze poszukiwania. Spożywanie pełnowartościowego białka w optymalnej ilości to podstawa i dlatego też musi ono pochodzić z produktów, gdzie jest go najwięcej.
Produkty z wysoką zawartością białka – fundament
Chcąc dostarczyć sobie odpowiednie ilości białka, należy przede wszystkim sięgnąć po chude mięso, ryby, orzechy, jaja, a także suche nasiona roślin strączkowych. Zdecydowanie powinniśmy unikać czerwonego mięsa i produktów o dużym stopniu przetworzenia. Do obiadów warto wykorzystać drób kosztem ulubionych w wielu domach kotletów wieprzowych i steków wołowych. Z kolei na kanapki dobrze będzie położyć pieczonego kurczaka czy też plasterek łososia, a nie jak dotąd wędliny z dużą ilością sodu. To nie wszystko, bo oprócz typowych dań i produktów z białkiem można je też dostarczać w mniej oczywisty sposób i o tym nieco więcej poniżej.
Białko konopne
Od jakiegoś czasu dużym zainteresowaniem cieszy się białko konopne. To nie tylko produkt o dużej zawartości białka, ale w konopi mamy też kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, cynk i witaminę E. Warto dodawać więc ten produkt do różnych potraw, a ten sposób dostarczymy sobie pełnowartościowe proteiny i szereg innych cennych składników.
Koncentrat białka w proszku (WPC)
Kolejnym ciekawym dodatkiem, który pozwala uzupełnić zapotrzebowanie na białko, jest białko w proszku. Chociaż sporo ludzi określa je jako “chemiczne” to tak naprawdę jest to produkt naturalny. Jest to bowiem produkt wytwarzany z serwatki, czyli produktu ubocznego podczas produkcji sera. Mamy więc tu do czynienia z jak pełnowartościowym białkiem, które zawiera wszystkie najważniejsze aminokwasy.
Produkty z wysoką zawartością białka oparte o soję stosujmy z umiarem
Omawiając produkty z dużą zawartością białka, bardzo często na myśl przychodzi nam soja i jej pochodne. Takie tofu inne produkty sojowe dla wielu osób są doskonałą alternatywą dla czerwonego mięsa. Są takie miejsca na świecie, gdzie jest to podstawowe źródło białka. Włączając soję z umiarem, nie powinno nic nam grozić. Jednak ekstrakty i produkty o dużej koncentracji tego rodzaju białka mogą różnie działać na ludzki organizm. Sami naukowcy nie są w tej kwestii zgodni, a zatem warto zachować umiar i rozsądek.
Najnowsze komentarze