Choć nie są zdrowe, potrawy smażone na głębokim tłuszczu, są jednym z najczęściej stosowanych obróbek termicznych, ze względu na oryginalny smak, oraz łatwość w wykonywaniu potraw. Aby nie były szkodliwe, trzeba wiedzieć, jaki olej wybrać do ich przygotowania, dlatego przedstawiamy listę trzech najlepszych i najzdrowszych tłuszczy, przeznaczonych do smażenia.
Lista 3 najzdrowszych tłuszczy, które nadają się do smażenia.
1. Olej rzepakowy. Olej rafinowany rzepakowy, doskonale nada się do smażenia. Ma neutralny zapach oraz smak, dzięki czemu można przygotować z nim dania, oraz przekąski i desery. Jest powszechnie dostępny, a jego cena jest stosunkowo niska. Warto mieć go w swojej kuchni, jeśli lubimy smażone potrawy.
2. Masło klarowane. Masło jest jednym z najsmaczniejszych tłuszczy, które z chęcią dodajemy do smażenia oraz pieczenia. Zapobiega utlenianiu się witamin, oraz nadaje potrawą wyjątkowy smak. Mogą go spożywać dzieci oraz dorośli, dlatego jest tak popularnym, zdrowym tłuszczem do smażenia.
3. Oliwa z oliwek. Choć głównie używamy jej do przygotowywania dań na zimno, rafinowana oliwa z oliwek doskonale nadaje się do przygotowywania smacznych dań smażonych. Jest powszechnie dostępna, dlatego z chęcią wykorzystywana jest w kuchni. Jej niezwykły smak, pozwala przyrządzić oryginale dania, nadające się się dla osób w każdym wieku.
Jaki olej najlepszy do smażenia? Czy każdy olej nadaje się do przygotowywania dań, wymagających wysokiej temperatury?
Olej, który przeznaczamy do smażenia, powinien być odporny na utlenianie, mieć wysoki punkt dymienia oraz być źródłem kwasów jednonienasyconych. Pozwala to na przygotowanie dań, które nie będą negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie osób, spożywających dania smażone. Dzięki tym cennym cechą, można użyć ich również do przygotowania dań pieczonych, aromatycznych marynat oraz ciast. Jaki olej najlepszy do smażenia? Zdecydowanie rafinowany olej rzepakowy, który spełnia powyższe cechy. Jest zdrowy, tani, a jego wytrzymałość na wysokie temperatury, nie przyczynia się do powstawania groźnych dla człowieka substancji, podczas obróbki termicznej.
Najnowsze komentarze